30 april 2012 Koninginnedag rond Strijen Sas
30 april 2012 Koninginnedag rond Strijen Sas
Na een tijd van somber, koud en nat weer was het vandaag op Koninginnedag uit het niets ineens een stralende dag.  En zo’n mooie ochtend kan ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Het leuke is dat Hans ook wel zin heeft om mee te gaan. Dat ie dan half zes uit bed moet is geen probleem. Zo vertrekken we met de fietsen achterop de auto tegen zessen richting Strijen Sas. We rijden niet ineens door naar Strijen Sas. Er is onderweg al zoveel te zien, waar we even moeten stoppen om een foto van te maken. We zien de Binnenmaas, net voor zonsopkomst,  er erg rustig bijliggen. Net voorbij Westmaas zien we de Zon achter een wolk met gouden randen vandaan komen. We zien jonge ganzen door het weiland rennen en snel het water inschieten op zoek naar vader en moeder. We zien de nevels boven de sloten. In het Oude Land van Strijen zien we veel hazen door de weilanden rennen en we zien een grutto in de weilanden peuren. Koeien weerspiegelen mooi in het water. En zo is er al veel te zien, voordat we de auto parkeren op het einde van de Buitendijk.

We stappen hier over op de fiets en gaan heel de Buitendijk weer terug richting Strijen Sas. Met rechts van ons steeds uitzicht op de APL polder. Onderweg komen we heel wat schapen en lammetjes tegen. Eén schaap staat zomaar alleen op een heel stuk, terwijl de anderen allemaal samen staan. Hans vindt dit maar zielig. We aaien z’n natte vacht en beloven hem, dat als we terugkomen en hij nog steeds alleen is  met ons op de foto mag. We fietsen via Strijen Sas de Sassedijk op en zo de Mariapolder in. De windmolens hier draaien hun rondjes tegen een strak blauwe lucht. Ter hoogte van de windmolens stappen we even over de dijk. Er bloeien daar een aantal mooie witte bloemetjes, die ik niet gelijk herken. Dat wordt thuis determineren (hoornbloem). We kijken ook nog even bij het water en gaan daarna weer verder. We zien dat de Kazemat gerestaureerd is. De zeilen, waar die onlangs nog in verpakt zat, zijn weg en hij staat er weer keurig bij.  Op het einde van de Mariapolder pauzeren we even bij een aantal paarden, die prachtig poseren voor ons.

We gaan richting de Schenkeldijk en nemen daarna een weggetje, dat ik een tijdje geleden zag.  Dat zag er zo mooi uit en was voor mij onbekend. Dat moest het doel worden van een volgende fietstocht. En daar reden we dan nu: Kooilandsedijk.  Mooie weg met aan het begin de Warmwatervlasroterij van de Schenkeldijk. Er staat veel  koolzaad te bloeien en aan weerszijden van de weg staan veel bomen. We passeren een oude boerderij (Hoeve Waalenburg). Op het einde gaan we links af en fietsen langs de vaart weer richting Strijen Sas. Alles ziet er mooi uit vanmorgen. Nu op deze zonnige dag  zie je ineens hoe ver de natuur al is; bomen en struiken staan prachtig te bloeien en blad van de bomen komt te voorschijn in allerlei kleuren groen. We kijken nog even bij de lichtopstand en horen in de bosjes, waar we doorheen rijden, ontzettend veel vogelgeluiden.
We gaan weer over het fietspad langs de Buitendijk  terug richting de auto. Ons schaap loopt nog steeds alleen en zoals beloofd mag ie samen met ons op de foto. Tot slot tellen we nog een stuk of dertig Schotse Hooglanders. Daartussen lopen twee hele kleine hooglanders.
De fietsen gaan weer op de auto en via de Oudedijk gaan we weer terug naar huis. Totaal zijn we vier uur weggeweest en het was zeer de moeite waard.
Dinsdag 1 mei kwam het wisselvallige weer gewoon weer terug!

Bij het openen van deze pagina hoorde je de vogelgeluiden, zoals wij ze hoorden in Strijen Sas.

Druk op F5 om ze nogmaals te horen.


Om nog even door te klikken:


Opening APL polder


AD artikel over de plannen voor de APL polder


Informatie over de Schenkeldijk met de Warmwatervlasroterij:


Vlasteelt rond ’s-Gravendeel:


Hoeve "Waalenburg" : Twee bakstenen hekpijlers met bekronende natuurstenen bollen, versierd met festoenen en gedateerd. Brug voor het inrijhek met jaartallen 1650 en 1800