24 mei 2015 Stralende Pinksterdag tussen Heinenoord en Klein Profijt

Het is vandaag eerste Pinksterdag. Deze dag had niet beter kunnen zijn: Stralend!

Na een heerlijke picknick aan de Binnenmaas trek ik er nog verder op uit. Het is gewoon te mooi om niet op pad te gaan. Een tijdje geleden wilde ik via het fietspad langs de Oude Maas naar Oud-Beijerland fietsen, maar dit ging niet, omdat ze bezig zijn om de dijk daar te versterken. Wandelend gaat het wel, dus dat is de bedoeling vanmorgen. Ik zet eerst m’n fiets neer bij Klein Profijt en ga met de auto terug naar Heinenoord. Daarvandaan ga ik wandelen. Ik begin bij de ingang van het parkje op de grens van de Dorpstraat en Sluisendijk. In de eerste de beste boom zie ik gelijk twee grote bonte spechten zitten. Een goed begin. Het is een mooi groen en dicht begroeid parkje met in het midden een brede sloot. Aan de andere kant van het park kom ik uit bij het Zalmpad. De dijk is hier aan beide kanten geel van de boterbloemen. Van het fietspad is hier niets meer te zien. Het is wel te hopen dat het weer terug komt als de werkzaamheden aan de dijk achter de rug zijn. Het eerste stukje tot Goidschalxoord ligt veel nieuwe grond aan de binnenkant van de dijk. Ter hoogte van  de kistenfabriek  ligt een inham van de Oude Maas. Het lijkt een oud haventje. De zijkanten waren ooit mooi afgewerkt, maar daar is nu weinig meer van over. Het ziet er wel mooi uit, nu alles wat overwoekerd is. Naast het haventje is onlangs nog een kampvuurtje aangelegd en bij het water is een rode roos aangespoeld.

Een eindje verderop is de oude veerstoep van Goidschalxoord.  Dat was vroeger de verbinding naar Rhoon. In de oorlog is hier nog een ongeluk gebeurd met Duitse soldaten (zie meer over dit ongeluk onderaan deze pagina). Tot de Barendrechtse brug kwam, was dit een belangrijke verbinding tussen de Hoeksche Waard en Rotterdam.

Een stukje voorbij deze veerpont is een heel mooi stukje langs het water. Er zijn hier wat wilgen om gegaan die nu wat verspreid liggen over een strandje. De wortelstronk die nu op z’n zij ligt is helemaal begroeit met diverse planten.

Een strandje verder ligt een gezin heerlijk te zonnen en bij de ingang van het gemaal, dat naast dit strandje is, zwemmen tientallen karpers. Ik ben nu in de buurt van het nieuw aangelegde stukje natuur tussen  het Zalmpad en de dijk bij Goidschalxoord. Ik heb hier vandaan uitzicht op de molen van Goidschalxoord. Ook ligt hier een bruggetje. Alleen zijn ze er nog niet uit hoe de brug gaat heten, er zijn nu nog twee mogelijkheden.

Vanaf hier tot Klein Profijt wordt de dijk duidelijk versterkt. Er ligt heel wat grond tegen en op de oude dijk. En de machines staan klaar om na de Pinksteren weer verder te gaan. Er is hier ook nog een “laarzen pad” dicht langs de Oude Maas. Dit pad gaat echter weer terug richting Goidschalxoord. Ik heb daar de ingang gemist. Dat is iets voor een andere keer.

Op de Oude Maas vaart een hele colonne van allemaal dezelfde soort bootjes. Kleine bootjes met een kajuit. Door de bomen door kan ik ze nog net zien weg varen.

Ik ben intussen aangekomen bij Klein Profijt en loop een stukje de tuin in, waar een paar mooie uitgehouwen vogels staan. Gelukkig kan ik hier ook even iets kopen. Ik was vergeten wat eten mee te nemen en een paar stroopwafels gaan er prima in.

Mijn fiets staat al te wachten en via het “Oorlogsmonument voor vliegeniers” fiets ik naar de Goidschalxoordse dijk.  Aan het begin van Goidschalxoord  (kant Sluisendijk) hadden mijn opa en oma  van Aalsburg tot het begin van de jaren ’60 een bakkerij met winkel.  Het huis staat er nog steeds en als kind heb ik hier met mijn broers en zus heerlijk gespeeld en hadden toen achter nog weids uitzicht richting de Oude Maas. Dat is nu wel anders; de kistenfabriek staat achter bijna tegen de huizen aan.

Via de Sluisendijk kom ik weer terug bij het beginpunt van dit tochtje.


Wat er  in de oorlog op 26 september 1944 bij het veer van Goidschalxoord

gebeurde is HIER te lezen.


Waarom het bruggetje naar o.a. Gee Rooimans is vernoemd is HIER te lezen.



Over het “hoe en waarom” van het “Oorlogsmonument van vliegeniers” is HIER te lezen.

Op een deel van deze route was ik eerder op:

20 maart 2011