16 april 2022 Dwalen door het westen van de Hoeksche Waard (Stille Zaterdag)

 

 

 

 

Op weg richting het westen van de Hoeksche Waard zie ik de bijna volle maan net ondergaan en even later de zon opgaan.

 

Als de maan in de avond weer opkomt is het volle maan en de eerste volle maan in de lente.

De eerste zondag na de volle maan in de lente is het Pasen. Vandaag dus Stille Zaterdag: een mooie ochtend om er weer eens op uit te trekken.

 

Ik parkeer de auto bij de ingang van de Korendijkse Slikken en ga daar vandaan met de fiets verder. De wandelroute door de Slikken is op het ogenblik dicht. De vogels hebben rust nodig tijdens het broeden. Op het bordje van Natuurmonumenten staat een blauwborst en vlak bij de ingang hoor en zie ik deze mooie vogel. Hij stijgt steeds een stukje boven het riet uit en laat zich dan weer terug vallen. Ik parkeer de auto bij de ingang van de Korendijkse Slikken en ga daar vandaan met de fiets verder.

 

Op de landerijen is en wordt druk gewerkt. Deze aardappelen liggen zelfs al aangefreesd.  Zoals zo vaak de laatste jaren is ook dit voorjaar erg droog. Maart was droog en zeer zonnig. April begon nog met een flinke bui gelukkig, maar daarna keerde de droogte weer terug.

 

Het is een koude ochtend. Niet zo zeer de temperatuur maakt het koud, het is een graad of 7, maar de stevige noordoosten wind zorgt voor een behoorlijke windchill.  Helaas heb ik geen handschoenen meegenomen, maar als ik op de  Oude Nieuwlandsedijk fiets, hangt daar zomaar een lekkere warme handschoen op me te wachten.

 

Al fietsende over deze dijk zie ik ook de eerste boerenzwaluw dit jaar.

En rechts zie ik een groot veld dat oranje-roze kleurt. Ik kan niet helemaal goed zien wat het is…

…..Ik wil graag dit toch even van dichterbij gaan bekijken en fiets via de Sluisjesdijk en Zwartsluisje en de Sluisjesweg naar dit veld.

En wat ik dacht is waar: het is een groot veld vol bloeiende tulpen.

 

Na een stukje verder fietsen ben ik weer terug op de Oude Nieuwlandsedijk. Deze doe ik dan nog maar een keer. Het valt op dat er bovenin de struiken regelmatig een roodborsttapuit zit. Gewone tapuiten zie ik trouwens ook vanmorgen.

 

Via de Molendijk, Steegjesdijk en Spuiweg kom ik uit bij het Spui. Via het fietspad langs het Spui fiets ik naar Costa Del Spui. Er staan een paar caravans, maar voor de rest is het er erg rustig. Ook langs het Sandee staan een paar caravans, maar er is zo te zien nog niemand wakker. Op de boten is al meer bedrijvigheid.

De reden dat ik vanmorgen deze kant van de Hoeksche Waard op ging is eigenlijk deze Japanse kers. Vorig jaar zag ik deze boom ook, maar was toen net over de top van z’n bloei heen en het was een bewolkte dag. Het werd niet zo’n mooie foto.

 

Al een aantal jaren fotografeer ik bomen in de Hoeksche Waard en zet ze op de kaart. Na deze ochtend, al dwalend door dit stukje van de Hoeksche Waard, zijn er weer diverse bomen bijgekomen: Bomen in de Hoeksche Waard

 

En waar de fietstocht begon, daar eindigt hij ook: met uitzicht op de Korendijkse Slikken met daarachter het Haringvliet.

Klik op het logo voor de foto’s van van deze ochtend
Klik op het logo hiernaast om te kijken waar ik was vanmorgen.

Op deze Stille Zaterdag had ik onderweg in de auto toepasselijke muziek aan staan: