21 juli 2013 Krek Wak Wou (Ritselaarsdijk - Zuiddijk)

We zitten in een periode met heerlijk zomerweer. Deze dag is waarschijnlijk de eerste dag op weg naar een hitte golf.

Om vijf uur werd ik wakker deze morgen en eerst maar eens richting het noordoosten gekeken om de planeet Jupiter voor het eerst weer aan de hemel te zien. Met het blote oog lukt dat moeiteloos. De planeet Mars staat net een klein stukje boven Jupiter en met een verrekijker zie ik deze planeet ook.

Mijn eerste idee is om vanmorgen te gaan kanoën vanaf  het recreatieoord en dan richting Maasdam. Maar als ik met de fiets en kano achterop bij het recreatieoord aankom zijn alle hekken nog op slot. Dan maar weer terug fietsen en gaan kanoën vanaf het strandje van Mijnsheerenland. Als ik de kano op wil pompen blijkt er in de pomp een groot gat te zitten, waaruit alle lucht ontsnapt. Kanoën wordt dus niets vanmorgen. Even denken wat ik dan kan gaan doen. Ik bedenk dat de graanvelden er in de Zon nu mooi bijliggen en besluit een stukje te gaan fietsen. Ik denk dat het op de Ritselaarsdijk en Zuiddijk nu waarschijnlijk erg mooi is. Daarheen gaat het dus vanmorgen. En als ik dan eenmaal op de Ritselaarsdijk fiets en ik zie hoe mooi alles om mij heen is ben ik blij dat het kanoën niet door ging. Er staan veel schapen langs de dijk en er zijn altijd wel schapen, die naar me toe komen. Ook nu is er een schaap, die z'n kop door het hek steekt en veel interesse heeft in het fototoestel. Als ie z'n kop even stil houdt maak ik een foto van z'n oog. Hier in het gaas hangt ook een verloren schoen en in de sloot, onderaan de dijk, zwemt een familie zwaan.

Aan de andere kant van de dijk staan en aantal koeien verspreid in de wei. Als de koeien mij in de gaten krijgen duurt het niet lang of alle koeien hebben zich loeiend verzameld langs de slootkant.

Voorbij de boerderij met de mooie iepen aan de wegkant ga ik het andere stuk van de Ritselaarsdijk op met de appelboompjes. Bij ieder boompje hangt een bordje met informatie over het ras. Helaas zijn sommige bordjes al gesneuveld. Ter hoogte van de Groeneweg is het “stembureau”. Een beer heeft schijnbaar net gestemd en steekt z’n kop door het raampje. Een eindje verderop is het Reigersnest en zo te zien is er gisteren een feest geweest. Langs de slootkant zit een vrouw. Zou het nog een late gast zijn van het feest? Ze kijkt naar me, maar ziet me niet. Onder één van de appelbomen zit een aantal mooie schapen. Eén probeert de bladeren uit de boom te trekken en dat lukt hem. Eén schaap is los gebroken en doet zich te goed aan het gras in de berm.

Een eindje verderop is een weggetje naar rechts. De slagboom is open en ik fiets het even in. Vroeger stonden hier een aantal vakantiehuisjes. Deze zijn allemaal verdwenen. Er staat intussen één nieuw huis en op de plek waar andere huisjes kunnen verschijnen staan de betonnen funderingen al klaar. Op het einde van het paadje staat een hek met daarachter wat paarden. Achter dit hek moet het vast ook heel mooi zijn, maar een bordje met “Kwetsbaar gebied” weerhoudt me ervan om daar te gaan kijken.

Weer terug gekomen op de Ritselaarsdijk ga ik richting de Zuiddijk. Op de Zuiddijk is het schitterend vanmorgen. Ik heb prachtig uitzicht over het land, waar de korenvelden mooi in de zon liggen. Een aantal koeien staan bij een poeltje verkoeling te zoeken. Paarse kattenstaarten staan in de weilanden met op de achtergrond het vogelobservatiepunt. Een vogel in een boom fluit onophoudelijk z’n liedje en de kikkers in de sloot kwaken er lustig op los. Op m’n gemakje fiets ik volop genietend de dijk uit. Op de terugweg bedenk ik dat achteraf gezien fietsen deze morgen beter was dan kanoën.  Deze morgen was eigenlijk: “Krek Wak Wou”


Bij het openen van deze pagina hoorde je de geluiden van deze morgen. Klik op F5 om ze nogmaals te horen.


De negenendertigste hitte golf was donderdag 25 juli een feit.... (lees verder)  


Op 11 juni 2006 filmde ik het weggetje met de vakantiehuisjes, zoals ze er toen bijstonden. Het weggetje ziet er nu geheel anders uit. (Zie FILM)