Reclips

Een venster boven de Hoeksche Waard

Sterrenhemel voor de januari 2018

Het laatste sterrennieuws is te lezen op:

http://allesoversterrenkunde.nl/nieuws/index.html


Mooie overzichtskaarten van de sterrenhemel  zijn te vinden op:

http://hemel.waarnemen.com/

De planeet Mercurius is de eerste dagen van het nieuwe jaar te zien aan de ochtendhemel. Laag aan de zuidoostelijke hemel is de kleine planeet te zien. Rechts van de planeet staat het sterrenbeeld Schorpioen met hoofdster de rode ster Antares. Dit alles is te zien in de schemering, dus een verrekijker is wellicht nodig

Op 7 januari zien we aan de zuidoostelijke hemel in de morgen een mooie samenstand tussen de planeten Jupiter en Mars. Ze zijn de afgelopen weken steeds dichter naar elkaar toe gekomen.  Jupiter de veruit het helderst van de twee.
In de ochtend van 9 januari staat een half verlichte maan boven de heldere ster Spica, hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

Een hele mooie samenstand op de ochtend van 11 januari. Mars en Jupiter staan weer iets verder uit elkaar. Net boven deze twee staan een afnemende maansikkel. Vanaf 4.30 uur zijn ze te zien boven de zuidoostelijke horizon.

Een lastige samenstand  is er te zien of niet op de ochtend van 14 januari. Heel laag aan de zuidoostelijke hemel staat een dunnen maansikkel. Als die gevonden is in de ochtendschemering is het misschien ook mogelijk om de twee planeten Mercurius en Saturnus te vinden. Een verrekijker en heldere lucht is wel nodig. Op 15 januari staat een nog kleinere maansikkel net links van de twee planeten. Als het op 14 januari gelukt is, lukt het de 15de ook wel.
Op de avond van 27 januari staat een half verlichte maan rechts van de heldere ster Aldebaran, hoofdster van het sterrenbeeld Stier