Reclips

Een venster boven de Hoeksche Waard

Sterrenhemel voor de maart 2018

Het laatste sterrennieuws is te lezen op:

http://allesoversterrenkunde.nl/nieuws/index.html


Mooie overzichtskaarten van de sterrenhemel  zijn te vinden op:

http://hemel.waarnemen.com/

Op de vroege avond van 5 maart een samenstand van de twee planeten, die het dichtste bij de zon staan: Venus en Mercurius.
Kijk tegen 19.00 uur naar het westen. Ze staan laag aan de horizon. Venus is veel helderder dan Mercurius.


Op de vroege ochtend van 10 maart zien we dat de maan al flink stuk naar links is opgeschoven en staat nu net linksboven Mars. Nog een stukje verder naar links staat  de geringde planeet Saturnus.

Een ochtend later zien we dat de maan nog een stukje naar links is verplaatst en staat nu in de buurt van de planeet Saturnus.


Op 7 maart voordat de dag aanbreekt zien we richting het zuiden de maan staan. Een stukje onder de maan staat de planeet Jupiter. Meer naar links zien we eerst de oranje ster Antares staan en nog meer naar links de planeet Mars.

Op de avond van 22 maart bevindt de maan zich in een sterrenrijk gebied. De maan gaat dan ook een ster bedekken. Om 21.20 uur verdwijnt er een ster aan de donkere maanrand.
Nadat het nieuwe maan is geweest, verschijnt de een hele dunne maansikkel weer aan de avondhemel. Op 18 maart zouden we die hele dunne sikkel net boven de westelijke horizon kunnen zien. Daarboven staan de planeten Venus en Mercurius. Kijk om 19.00 uur naar het westen.
Een avond later is de maansikkel wat dikker en beter te vinden. Hij staat nu links van Venus en Mercurius, ook de avonden hierna blijft het mooi gezicht: Maansikkel met asgrauwe donkere gedeelte van de maan.