7 juni 2014  Zwerven langs Het Hitsertsche -of  Vuile Gat

Na een stralende vrijdag is er ook goed weer voorspeld voor dit Pinksterweekeinde. Als we 's avonds voor het slapen gaan nog naar de lucht kijken, dan zijn er toch wat wolkenflarden te zien. 's Morgens bij het wakker worden zijn er eigenlijk meer flarden bijgekomen, maar is er gelukkig ook veel blauwe lucht te zien.

Vanmorgen staat een stukje van de zuidkant van de Hoekschewaard op het programma. Omdat ik de zon graag op zie komen, betekent dat vroeg op pad deze morgen. Tegen half zes vertrek ik met de auto richting de Haringvlietbrug. Net buiten Westmaas  zie ik de zon door de wolkenflarden opkomen en voorlopig ziet het er goed uit. Rond kwart voor zes kom ik bij de brug aan en ben lang niet de eerste. Er staan al diverse auto's met trailers erachter, waar de boot al vanaf is. Er komen ook net wat auto's met caravan  aan en die zoeken een goed plekje dicht bij het water uit. En zo is er voor zessen al aardig wat leven in de brouwerij hier. Ik neem de fiets en ga eerst  onder de Haringvlietbrug door. Een aantal vissersbootjes drijven hier al rond en er wordt  druk gehengeld.

Op googlemaps had ik gisteren gekeken hoe de route ongeveer zou gaan verlopen vandaag. Ik had een mooi weggetje uitgezocht langs de windmolens en dan zo verder over de Molendijk. In de praktijk liep dit anders, omdat dit weggetje afgesloten was met een groot hek. Dan maar gewoon netjes over het fietspad langs de golfbaan, die er onberispelijk uitziet. Op het einde linksaf de Molendijk op. Bij de eerste boerderij rechts is overdag van alles te koop en of ik maar “effe” wil stoppen voor dat lekkers, maar ja,  nu is alles nog leeg. Een eindje verderop aan de linkerkant komen de koeien net uit de stal en lopen keurig achterelkaar richting het weiland. Ze doen dit zelfstandig, nemen op tijd de afslag naar links en komen zo in hun wei. Dat hebben ze waarschijnlijk vaker gedaan. Ik ga linksaf de Buitendijk op en voor de eerste bocht naar rechts denk ik dan toch nog op het weggetje bij de windmolens te kunnen komen, maar nee ook hier weer een groot hek met hangslot erop. Ik heb hier boven vanaf de dijk wel mooi uitzicht over een stukje gorzen met tegen het water aan twee bunkers. In de poeltjes net voor me staan een aantal grutto's in het water en zijn druk op zoek naar voedsel. Ook lopen er een paar hazen tegen de dijk op. Als ik een poosje later weer op de fiets zit en onderaan de dijk ben zie ik één haas snel de dijk weer oprennen, de andere ligt doodgereden aan de kant van de weg. Zo kan dat dus gaan: eerst samen huppelend op de dijk en nog geen vijf minuten later alleen op de dijk en je maatje dood onderaan de dijk.


Ik kom uit bij De Hitsertse Kade oftewel “De Kaai”. Hier ben ik nog nooit geweest. Het is een mooi plekje aan het Haringvliet. Hier kan je je op mooie dagen prima vermaken. Het is mooi groen en goed onderhouden, alleen jammer dat er zoveel rotzooi op het gras ligt. Naast “De Kaai” ligt ook W.S.V. De Hitsert. Er ligt een mooi zeilschip aangemeerd en voor de rest veel plezierboten. Zo met Tiengemeten op de achtergrond en een blauwe lucht geeft dit wel een vakantiegevoel. Net voorbij dit plekje staan in de gorzen een flink aantal paarden heerlijk in de zon. Sowieso veel paarden in deze omgeving; bij menig boerderij wordt iets met paarden gedaan. Ik fiets onderaan de dijk verder richting Nieuwendijk. Ontzettend veel boerzwaluwen vliegen langs deze dijk en laten hun vrolijke gekwetter horen. Op één plekje ga ik nog even de dijk over en sta oog in oog met een schaap, die daar toevallig langs komt.  Een stukje verder glijdt een bruine kiekendief op de thermiek over de dijk opzoek naar een prooi.

Ik ben intussen aangekomen bij Nieuwendijk. Ik had nog even overwogen om ook naar Tiengemeten te gaan vanmorgen, maar zie pontbaas Huib Bijl net met een lege St. Antonius vertrekken naar Tiengemeten, dat wordt vanmorgen voor mij niets meer. Ik ga vanaf hier lopend verder de Tiendgorzen in. Het pad loopt langs het Haringvliet richting W.S.V. De Put. Onderweg kom ik een vogelspotter tegen met een camera met grote lens. Hij heeft net een ijsvogel voorbij zien scheren, maar niet op de foto kunnen zetten. Hij hoopt dat ie nog terugkomt en hem dan op de foto kan zetten. Als ik een eindje verder ben zie ik enkele tientallen meters voor me ook een ijsvogel wegscheren. Blijft een mooi gezicht. Leuk dat ik hem nu weer zie, het vorige tochtje zag ik er ook al één en daarvoor een hele tijd niet.

Vlak voor “De Put” staan een paar mooie rozebottelstruiken te bloeien en er staat een dikke vlierbes, die net over z’n bloei heen is.


Bij “De Put” is het even onduidelijk hoe het nu verder gaat. Als ik even sta te luisteren naar het enorme gekwaak van kikkers uit de sloot, komt er net een vrouw bij de watersport vandaan, die me erop wijst, dat ik even een stukje terug moet en dan tussen de struiken door aan de binnenkant van de dijk uitkom. Gek, die vrouw kon zeker mijn gedachten lezen, want ik had haar niets gevraagd. Het klopt wel wat ze zei en zo loop ik weer terug richting Nieuwendijk. Het eerste stukje blijf ik zo dicht mogelijk langs het poeltje lopen, waar ineens een enorme plons te horen is; een grote vis gaat er snel vandoor. Hij komt nog even terug, maar verdwijnt dan weer en een grote wolk blubberwater achter zich latend. Aan de overkant van het water zitten wat brandganzen. Van mijn aanwezigheid zijn ze wat onrustig en uiteindelijk besluiten ze met z’n allen om er toch maar vandoor te gaan.

Ik kan niet langs het poeltje blijven lopen, omdat het ontzettend drassig wordt en ga meer tegen de dijk aanlopen. Er staat hier een grote bos plantjes met kleine rode bloemetjes. Ik weet zo gauw niet wat het is, maar dat is wel op te zoeken. Ik loop verder zie een stukje voor me een reebok uit het hoge gras opstaan en met grote sprongen er van door gaan. Hij verdwijnt even uit zicht, maar steekt dan in de verte het pad met een paar grote sprongen over en verdwijnt in de hoge beplanting. Net voordat ik weer bij de parkeerplaats kom passeer ik nog een kudde koeien. Eén koe vertrouwd het niet en komt mijn richting op. Ik loop zo rustig mogelijk verder, maar hij blijft mij van zeer dichtbij volgen. Ik hoor en voel z’n adem in mijn nek. Dat gaat zo even door en uiteindelijk stopt hij met lopen en ik ben blij dat ik de parkeerplaats heb bereikt.

Daar is het intussen flink druk aan het worden. Veel mensen gaan op excursie naar Tiengemeten en staan te wachten op de overtocht met de pont.

Ik stap weer op de fiets en wil niet dezelfde weg terug nemen. Ik fiets nu richting “De Put”

En ga rechts de  Dwarsweg in. Hier staat aan het begin rechts een oude boerderij, waar heel veel kippen los op het erf lopen. Er is zeker één haan tussen, omdat het gekakel niet van de lucht is. Hierna neem ik de Lange Eendrachtslaan en zie hier een groep mensen op het land werken en bij de vliet zitten veel vissers. Op het einde kom ik uit op de Molendijk en zie hier een aantal mooie boerderijen staan. De Molendijk gaat over in de Dorpstraat en ik sla af de Koninginneweg in. Neem de Zuid Achterweg en via de Schenkeldijk kom ik op de Molendijk, waar ik vanmorgen ook al was. Gek dat er twee Molendijken zo dicht bij elkaar liggen. Ik denk dat deze Molendijk bij Numansdorp hoort.

Het kraampje bij de boerderij is intussen geopend en als ik bij het Haringvliet terug kom is het nog veel drukker geworden. Het strandje wordt achter de eerste badgasten nog even bijgewerkt.

Het is intussen flink warm geworden en ik ben blij dat ik m’n lange broek en laarzen in kan wisselen voor wat luchtigers.


Bekijk HIER de website van  W.S.V De Hitsert en HIER van W.S.V.  “De Put”. De Put is in 1978 opgericht, maar in 1979 was er veel te doen over De Put. Lees de krantenartikelen  uit 1979 er maar op na.


De rode bloemetjes, die ik zag waren Rood guichelheil


Hoe de Tiendgorzen tot stand gekomen is, is HIER te lezen


De IJsvogel heeft een eigen website.


Bij het openen van deze pagina hoor je de kikkers kwaken met daar doorheen de rietzanger. Nogmaals horen klik dan op F5


Ik had bij het wakker worden vanmorgen niet kunnen bedenken dat ik een hijgende koe in m’n nek zou voelen vandaag. Wie zong er ook alweer een prachtig lied over koeien: