4 oktober 2014 Rond het klein Kooidiep

Na de mooie nazomerse maand september is oktober ook prima begonnen.  Gisteren, op vrijdag, begon de dag wat mistig en met de zon daarop gaf dat schitterende beelden.  Ik hoopte maar dat de zaterdag ook zo mooi zou beginnen.  Als ik deze morgen vol verwachting naar buiten kijk zie ik dat het heel mooi helder  en een beetje nevelig.  Ik doe het ermee ;-) en ga een tijdje voor zonsopgang op pad.   Als ik de autoradio aanzet is het eerst dat ik hoor; “Vanavond regen”.  IK kan het me nu nog niet voorstellen. Het idee is om wat rond te dwalen tussen Maasdam en ’s-Gravendeel.  Ik begin bij het natuurgebied Middelvliet ten zuiden van de N217. Vanaf dit punt kan ik de zon mooi op zien komen. Ik loop naar de picknickbank die daar staat. Op de bank zit een plaatje met daarop de mededeling dat de bank geschonken is door de patiënten van echtpaar Dijkers. Op de tafel liggen ook een soort braakballen met daarin mooie paarse omhulsels van zaden.  De zon komt intussen vuurrood op en op dat moment passeren er ook de eerste agrariërs op weg naar de oogst en komt de TGV voorbij.  Op het einde van dit pad is een gebied speciaal ingericht voor de oeverzwaluw.  In het voorjaar was ik hier ook even en kon toen moeiteloos door het hek een stuk verder lopen en de heuvel voor de oeverzwaluw goed bekijken.  Nu klemt het hek en staat het gebied vol hoog riet.  Niet doorheen te komen zonder niet vreselijk nat te worden.  Vanaf het hek kan ik de heuvel ook wel zien en zie dat ook deze helemaal begroeit is. Niet zo gunstig voor de oeverzwaluwen denk ik.


Weer terug gekomen bij de N217 pak ik de fiets en rij ik heel de Derde Kruisweg uit. Langs deze weg staat nog een klein oud kasje en een stukje verderop een oude schuur. Op een perceel een stukje verder worden met twee plukkers de eerste spruiten geplukt. Ik kom bij de kruising met de Langedam. Hier kruisen ook de twee hoogspanningmastenleidingen, die de Hoeksche Waard rijk is.

De Derde Kruisweg gaat over in de Krommelleboogseweg en  staat aan het begin vol met zonnebloemen in allerlei kleuren en maten.  Hier ligt ook een wandelpad: Vliet en Diep & Kooiland. Ik ben wel nieuwsgierig naar dit pad en loop het af. Het is na een stukje lopen wel duidelijk waarom dit Diep heet; het ligt minimaal een meter lager dan het omliggende bouwland.  Op het einde van het eerste stuk ligt  een oud bruggetje over de sloot. Ik weet  niet of hier veel over gelopen wordt. Ik heb zo de indruk van niet. Hier kom ik achter een groot landhuis uit met langs de lange oprit twee rijen bomen mooi liggend in de zon. De rest van het pad ziet er niet zo spectaculair uit en ik loop weer terug richting mijn fiets. M’n oog valt nog wel op een grote bonte specht, die ik met de verrekijker mooi in beeld krijg, totdat hij na een tijdje met z’n golvende vlucht uit beeld verdwijnt. Ook zingt hier nog een tjiftjaf alsof het hoog zomer is.


Teruggekomen bij m’n fiets vervolg ik m’n weg en ga de Langedam  op. Ik passeer kwekerij Preesman en zorgboerderij Bonaventura. En een eindje verderop een leeg staande boerderij. Ik kom bij de splitsing met de Middelste Kruisweg.  Hier twijfel ik even wat ik zal doen. Ik denk namelijk dat het volgende stuk van de Langedam doodloopt bij de HSL lijn. Er gaan net twee auto’s dit stuk weg in en toch wel benieuwd waar die dan heen gaan. Na een stukje passeer ik het bordje “kanoroute Mookhoek”  Het is een klein natuurgebiedje met een aanlegsteiger voor de kano. Hiervandaan kan je twee kanten op met de kano. Ziet er mooi uit. Ook staat hier een jonge Moeraseik. Het begeleidende bordje geeft aan dat er in ieder nieuw landinrichtingsgebied een boom wordt gepland,  die uit kan groeien tot een parel van het Nederlandse landschap.


Waar ik dacht dat de Langedam dood liep is toch nog een weg naar rechts:  de Schaweg.  Tussen de Schaweg en het spoor is een boer bezig het land om te ploegen.  Hij doet het nog op een manier, die je niet vaak meer ziet: met een tweeschaar. Een eindje verder staat een hele mooie boerderij; Schawacht met daar tegenover een geel bloeiend veld vol kool –of mosterdzaad.

Op het einde van de Schaweg kom in nog een mooie boerderij en wat oude huisjes tegen. Voor m’n gevoel ga ik tientallen jaren terug in de tijd aan deze weg. De snelle TGV, die voorbij raast, brengt me weer terug in de tegenwoordige tijd.

Ik ben intussen bij Mookhoek beland en ga rechts af.  En daar kom ik langs een kapsalon, die ook niet hedendaags aandoet.  Ik rij ook het wijkje nog even in met de Zweedse woningen, die door Zweden zijn aangeboden na de watersnoodramp. Door heel de Hoeksche Waard kom je deze woningen tegen. Achter de woningen is zelfs nog een verlicht voetbalveldje.

Tot slot fiets ik heel de Middelste Kruisweg uit tot de N217, daar ga ik linksaf en kom zo weer uit bij het beginpunt van vanmorgen.


In dit krantenartikel in Trouw meer informatie over Zweedse huisjes en wandelen in dit gebied.


Op deze website informatie over boerderij Schawacht.


Deze boerderij is ook een rijksmonument.


Lees HIER hoe mooi de maand september was.


De website van zorgboerderij Bonaventua

Na al dat mooie weer van de afgelopen maanden en ook nog het mooie weer van een groot gedeelte van deze dag lijken we nu toch te kunnen zeggen: “de zomer is voorbij”, maar wie zong daar ook alweer over.