8 maart 2015 Ontluikend voorjaar langs Borrekeen en Kleine Gat

Ieder jaar is er altijd zo’n weekend waar iedereen naar uitkijkt: lenteweer met veel zon en lekkere temperaturen.  Zo’n weekend is nu aangebroken. En ideaal om er lekker even op uit te trekken. Vanmorgen ga ik eens kijken of er in de natuur ook al iets van het voorjaar te merken is.  Ik ga richting Zuid-Beijerland naar de Borrekeen en het Kleine Gat. Onderweg daar naar toe zie ik dat de Maan in het westen aan het ondergaan is en dat de Zon in het oosten op het punt staat om op te komen. De Maan gaat iedere dag een stukje verder richting de Zon en dat zal op 20 maart uitmonden in een gedeeltelijke zonsverduistering.

Als ik nog maar net buiten Mijnsheerenland ben, zie ik de maan net boven de iepenlaan staan van de Marienhof. Dat moet even op de foto. Ik zie ook dat één van de dikste treurwilgen van de Hoeksche Waard flink onder handen is genomen. Deze staat in de tweede bocht van de Blauwesteenweg. De boerderij achter deze boom staat ook leeg en heel het terrein gaat zo te zien op de schop. Als ik een stukje verder ben zie ik de Zon opkomen achter Westmaas.

Maar nu snel naar de Borrekeen. Ik parkeer de auto aan de randweg ten zuiden van de Borrekeen en loop het eerste stuk langs de buitenkant. Ik kijk naar de struiken en bomen of er al leven in de knoppen komt. Sommige knoppen lopen al wat uit en het valt vooral op hoe verschillend de knoppen zijn. En het is heerlijk om de vogels te horen zingen. Vooral de zanglijster laat zich prima horen.

Ter hoogte van de walnotenbomen neem ik de brug over de Borrekeen. Aan de overkant van de brug zie ik dat het bij de grond toch nog iets gevroren heeft. En ook hier weer veel verschillende knoppen en een open bloemetje van een prunusboom. Ik steek hier de Borrekeen weer over en loop richting de Oranjeweg. Bij de Oranjeweg stopt de Borrekeen en gaat over in het Kleine Gat.

Ik volg eerst het fietspad, dat evenwijdig loopt aan het Kleine Gat. Ik kom regelmatig een dichtregel tegen op dit stukje pad. Na een tijdje ga ik langs het water lopen en zie eerst een stuk of tien  putters in een boom zitten en die proberen nog wat zaden los te peuteren. Een stukje verder zie ik weer een koppeltje vogels in een hoge struik bezig. Ik denk dat het weer putters zijn, maar nee, het zijn goudhaantjes. Heel, heel lang geleden zagen we er één in onze tuin en nu zomaar een stuk of tien tegelijk. Ook gaan hier een aantal ganzen vreselijk tekeer.

Ik loop nog richting de Kaagweg en vanaf daar heb ik uitzicht op de Vissersvliet. Eigenlijk is het allemaal hetzelfde water, maar steeds met een andere naam.

Ik loop nu aan de andere kant van het bosje en kom op deze mooie morgen al heel wat andere vroege vogels tegen: vissers, joggers, fietsers en honden die hun baasje uitlaten. Net voordat ik weer bij het beginpunt kom hoor ik de grote bonte specht roffelen en na enig speurwerk krijg ik hem ook in beeld.


Heel de ochtend keek ik tegen een strak blauwe lucht aan. Nu maar hopen dat het 20 maart tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering ook  zo’n strak blauwe lucht is. Maar wie zongen er ook alweer over zo’n mooie blauwe lucht:

Ik was hier eerder op: 21 november 2010


HIER meer informatie over dit gebied.


HIER meer info over de gedeeltelijke zonsverduistering.


(Foto’s van deze eclips)