28 september 2015 Maansverduistering rond de Binnenmaas

Deze nacht stond al een tijdje in m’n agenda en een week van te voren begin je dan al een beetje het weer in de gaten te houden; zou het helder zijn? De berichten waren positief; heldere nacht met wat kans op een wolkenveld. Van te voren had ik al bedacht wat ik zou gaan doen als het helder zou zijn. Ik zou m’n sterrenkijker op de maan kunnen richten en dan de schaduw over de maan zien trekken, maar dat had ik al een vorige verduistering gedaan en dat viel toch wat tegen. Ik kwam op het idee om een rondje Binnenmaas te fietsen en dan de verduisterde maan te fotograferen met op de voorgrond een kerk of molen. Die staan er genoeg rond de Binnenmaas. Maar staan ze dan ook op de goede plek ten op zichtte van de maan. Dat zou ik onderweg dan wel ontdekken.

Zondagavond was ik nog even naar het strandje van Mijnsheerenland gelopen om de opkomende volle maan te fotograferen. Met mijn camera zonder telelens valt dat niet mee. De maan wordt al gauw overbelicht, welke instelling ik ook uit probeer. Een vrouw, die aan komt fietsen en mij bezig ziet, vraagt of ik hier nu heel de nacht blijf staan, maar dat is niet de bedoeling.


Ik zet de wekker op 3.45 uur, dan kan ik nog net het moment voor volledige verduistering zien.

Als ik wakker word zie ik gelukkig dat het kraakhelder is en dat de maan inderdaad nog niet helemaal verduisterd is; het onderste randje is nog fel licht en de rest is al aardig rood.

Kwart over vier stap ik op de fiets voor een rondje Binnenmaas. De maan is intussen te zien als een rode bol aan de hemel; een schitterend gezicht. Mijn eerste stop is bij de kerk van Mijnsheerenland en daar valt het niet mee om een plekje te vinden waar vandaan ik de kerk en de maan bij elkaar in beeld zie. Of er staan bomen, of huizen in de weg. Uiteindelijk zie ik een plekje waar ik de maan vlak bij de spits van de toren zie staan. Op naar het volgende punt: de Oostmolen aan de provinciale weg. Aan de Romeinseweg maak ik nog en foto van Mijnsheerenland met de maan erboven.  Aan de Achterweg is er geen verlichting en aarde donker. Niet alleen de maan is mooi, maar ook de sterrenhemel is schitterend. Mijn favoriete sterrenbeeld Orion staat boven het zuidwesten met lager aan de horizon de felle ster Sirius. Een erg fotogeniek plaatje.

Bij de Oostmolen moet ik achter de molen zijn om de maan en de molen er tegelijk op te krijgen. Ik loop een stukje het land op, maar zie niets en loop ineens tegen een muur van mais op. Iets rechts van de mais is er wel ruimte en zo kan ik de molen en de maan toch in één beeld krijgen. In het noordoosten is de planeet Venus al een tijdje op met daaronder de ster Regulus en de planeet Mars. De planeet Jupiter is nu nog onder de horizon. Wat opvalt zo in het donker is dat geuren nu zo opvallen. Overal ruik ik de lekkere geur van gemaaid gras en regelmatig trekt er een kruidenlucht aan m’n neus voorbij.

Ik vervolg m’n weg richting Maasdam. Onderweg lijkt het nog wel of ik een landingsbaan tegenkom, maar het is een mooi verlichte oprit naar een huis. Het volgende punt is de kerk van Maasdam. Voordat ik Maasdam binnen fiets hoor ik een alarm afgaan. Het gaat zo hard, dat heel Maasdam er wakker van kan worden. Misschien is het bewust gedaan om de mensen naar de maan te laten kijken. Ik zie inderdaad zo hier en daar een gezicht voor de ramen verschijnen. Ook passeer ik het huis waar de herrie vandaan komt. Het alarm stopt uiteindelijk, maar op het zelfde moment gaat er een stukje verder weer  een  alarm af.  De kerk van Maasdam is een plaatje. Hij is mooi verlicht en de rode maan staat er precies boven. Kan niet beter.

De volgende stop is op de kop van de Binnenmaas. Als ik hier vandaan naar de maan kijk denk ik dat het einde van de totale verduistering er aan komt. Ik fiets gauw door naar de polderse molen en daar komt inderdaad het eerste verlichte stukje van de maan weer te voorschijn en is het gelijk lastiger om een goede foto te maken. Op naar de volgende stop; de kerk van St. Anthony polder. In de kerk is een blauw licht te zien, dat de kerk een wat spookachtig uiterlijk geeft. Met de maan in de buurt een mooi plaatje. In het noorden staat het sterrenbeeld de Grote Beer. Omdat het hier zo donker is, is deze vanaf deze plaats goed te zien. Ook boven me is het zo helder, dat ik ook de Melkweg kan ontwaren tussen de vele sterren.

Als ik op de Zwanegatsedijk fiets zie ik dat de planeet Jupiter intussen ook is opgekomen. Een mooi rijtje is er nu te zien: Venus, Regulus, Mars, Jupiter.

Nog even flink doorgefietst naar Westmaas en daar gaat de kerk met de nu al wel hele lichte maan op de foto. Op de Maasdijk steekt er net een egel over. Hij blijft even staan als ik er aan kom. Zodra ik voorbij ben vervolgt hij z’n pad naar de overkant. Als ik weer thuis kom is de maan alweer voor de helft verlicht. Wat later loop ik nog een keer naar het strandje. Meestal begint een tochtje waar ik nu mee eindig: het aanbreken van een nieuwe dag.


Hoe werkt een Maansverduistering eigenlijk?


Alle informatie over deze Maansverduistering.


Mooie plaatjes van de verduistering:  1  2  3  4  5  6


Het was een mooie ervaring om zo vroeg onder deze omstandigheden een rondje om de Binnenmaas te fietsen. De mooie bloedrode Maan, de schitterende sterrenhemel. Heel erg de moeite waard om om 4.00 uur op de fiets te stappen.

Wie was er ook alweer om 4.00 uur in de weer met de Maan: