13 augustus 2022 Tussen APL-polder en de Ambachtsheerlijkheid tijdens een hittegolf

 

 

 

 

Het is al heel lang warm, droog en zonnig weer, maar van een hittegolf was het nog niet gekomen. Vandaag kan dat bereikt worden: zodra het boven de 25 °C komt, is de 30ste hittegolf sinds 1901 een feit. Het is wel zeker dat dat gaat lukken. Er worden temperaturen van boven de 30 °C verwacht.

Een mooie ochtend om er op uit te trekken.

Maar als ik tegen zonsopgang vertrek is het nog geen hittegolf. Het is nog heerlijk buiten met nog geen 20 °C.

Als ik langs Westmaas kom, begint het net te gloren: de molen en de kerk steken mooi af tegen de lucht.

 

 

 

 

 

Even later rij ik op de Oudendijk. Boven de horizon hangt een donkere band. Nevel of luchtvervuiling???

Het is deze dagen wel dagen van mooie zonsopgangen en ondergangen, maar ook de maan komt deze dagen prachtig boven de horizon te voorschijn en gaat in de ochtend weer even mooi onder.

Ik zet de auto neer aan westelijke kant van de Buitendijk buiten Strijen Sas en neem daarvandaan de fiets. Door de droogte zien al de bermen geel, maar al snel kom ik bij een veldje vol kleuren. Een paar stukjes land zijn omgetoverd in een kleurenpracht.

Op een schuurtje aan de Buitendijk stond altijd een mooie windwijzer. Ik heb hem al regelmatig op de foto gezet.

Maar vanmorgen zie ik dat de windwijzer verdwenen is.

Dit is de plek van de vroegere ijsbaan van Schuring. Op 3 juli 2011 was ik hier ook en was de ijsbaan nog in gebruik. In 2015 moest de ijsclub hier verdwijnen en in 2019 werd de vereniging opgeheven. Lees HIER het verhaal achter het verdwijnen van de ijsbaan.

In 2011 was ik hier ook en maakte deze fotoreportage.

Het is nog geen half augustus, maar toch zag ik ergens in de Hoeksche Waard dat de eerste spuitjes alweer geoogst werden. Nog niet op dit perceel bij de Ambachts heerlijkheid. De spruitjes die hier aan de plant hangen zijn nog veels te klein.

Verdwenen windwijzer

De Oosterse Bekade Gorzen liggen er troosteloos bij. Door de enorme droogte van deze zomer is het gebied grotendeels drooggevallen. Op de plekjes waar nog water staat zitten veel vogels.

Vanaf het einde van de Oosterse Bekade Gorzen loopt er een wandelpad naar dit uitkijkpunt. Het is even een stukje wandelen, maar zeker de moeite waard. Aan het einde staat een paal met gaten. Kijkende door die gaten zie je steeds een ander ‘highlight’. En altijd mooi uitzicht op het punt waar het Hollands Diep overgaat in het Haringvliet.

Ik fiets nog een stukje door tot fort Buitensluis. Het uitzicht daar vandaan is de laatste jaren helemaal veranderd met de bouw van de wijk Torenstee.

Op deze foto van wat koeien is nog maar eens goed te zien hoe droog het op het ogenblik is.

Klik op het logo voor de foto’s van van deze ochtend
Klik op het logo hiernaast om te kijken waar ik was vanmorgen.

Ik was hier eerder op:

3 juli 2011

3 augustus 2014