21 april 2023 Bomentocht richting ‘s-Gravendeel

Het wil dit voorjaar niet zo opschieten met mooi voorjaarsweer. Het is nu al 21 april en er zijn nog weinig echte lentedagen geweest.

Vandaag is het wel lekker zonnig, er staat wel een aardig noordoostelijke wind, maar het voelt toch wel als lente. Tijd om er weer eens op uit te trekken. Ik wil wat bomen op de foto gaan zetten om m’n verzameling bomen in de Hoeksche Waard wat uit te breiden. ‘s-Gravendeel is een dorp waar ik nog niet zoveel bomen van op de kaart heb staan. Het wordt de hoogste tijd om daar eens heen te fietsen en te kijken wat ik daar, en onderweg er naar toe, allemaal tegen kom.

Eerst kom ik over de Blaaksedijk en zie op de Achterblaak deze mooie oprit met beuken- en kastanjebomen.

Regelmatig kom ik langs plekjes die op de foto moeten en het er dan niet van komt. Dit plekje aan de Rustenburgstraat is er zo één. Het is zo’n plekje waarvan ik denk: hoelang blijft dit er nog staan. Nu dus gelukkig vereeuwigd. Met twee mooie nomen erbij. Rechts een treurwilg en links een beuk.

Er is nog zo’n plekje in Puttershoek aan de Eendrachtsweg.

Twee perenbomen en een oude knotwilg. Hoe lang blijft dit er nog?

Van Puttershoek naar ‘s-Gravendeel fiets ik over de Molendijk. De vele populieren, die hier aan de dijk staan, schieten in het blad. Het nieuwe blad is eerst wat bruinig van kleur.

In ‘s-Gravendeel aangekomen schiet ik eerst maar eens een wijk in die grenst aan de Molendijk. Aan de Singel zie ik al aardig wat mooie bomen staan die op de foto gaan. Hiernaast wat vleugelnoten.

Tijdens mijn tochtjes door de Hoeksche Waard heb ik ook alle begraafplaatsen op de foto gezet. Eentje ontbrak er nog aan en dat is de algemene begraafplaats van ‘s-Gravendeel. Dit is een mooie gelegenheid om daar eens te gaan kijken. Het is een mooie, goed onderhouden begraafplaats. Op veel graven staan ook bloemetjes.

Een heel mooi stukje met bloeiende fruitbomen zag ik aan de Maasdamseweg. Ik had deze bomen wel eens eerder gezien, maar nog nooit bloeiend.

Zo fiets ik nog wat door ‘s-Gravendeel heen en kom langs  heel wat mooie bomen. Sommige had ik al eens op de foto gezet, anderen zag ik voor het eerst, zoals de monumentale witte paardekastanjeboom aan de Molendijk.

Ik fiets ‘s-Gravendeel uit ik ga via de provinciale weg richting huis. Langs de provinciale weg kom ik deze vleugelnoten nog tegen.

Tot slot besluit ik nog  om via Maasdam en de Sint Anthonypolder naar huis te fietsen. Aan de Ritselaarsdijk gaat deze mooie Japanse kers als laatste op de foto voor vandaag.

Klik op het logo hiernaast om te kijken waar ik was vanmorgen.
KIJK op de kaart ‘Bomen in de Hoeksche Waard’
welke bomen uit ‘s-Gravendeel er al op de kaart staan.