9 en 10 september tropisch rond de Binnenmaas
Van 4 tot en met 11 september was het uitzonderlijk warm in Nederland. Er was net geen sprake van een landelijke hittegolf: de Bilt haalde twee van de drie tropische dagen en drie zijn er nodig voor een hittegolf. Lokaal werden er wel hittegolven geregistreerd. De Hoeksche Waard is denk ik een rand geval geweest: net wel of net niet.


Lees HIER meer over dit bijzondere weer in september.

Tijdens deze mooie, warme en zonnige periode was het ook genieten tijdens de ochtendschemering. De planeet Venus staat fel aan de oostelijke hemel. De maan liet zich ook iedere ochtend zien en werd iedere dag een stukje kleiner. Het prachtige sterrenbeeld Orion stond te schitteren aan de zuidoostelijke hemel/

De temperatuur op zondag 10 september

Ik stond iedere morgen rond een uur of zes bij het strandje van Mijnsheerenland te genieten van de mooie lucht en nam me voor om zondagochtend rond die tijd te gaan varen op de Binnenmaas.

Toen ik daar kwam rond zes uur viel het iets tegen: er stond meer wind dan ik had gedacht en de lucht kleurde niet rood. Toch maar in de boot gestapt en weggepeddeld. Ik dreef midden op de Binnenmaas toen ik ontdekte dat één kant van de boot lek was en al aardig zacht was. Er zat niets anders op dan terug te gaan. Dat kostte meer moeite dan ik had gedacht. Ik was blij dat ik na een tijdje hard peddelen weer terug was. Het had niet heel veel verder moeten zijn.

Ik stapte voor een rondje op de fiets en zag de zon fel oranje opkomen langs de provinciale weg net buiten Mijnsheerenland.

Later op de dag fiets ik een ruim rondje Binnenmaas om te kijken hoe zo’n tropische dag er uit ziet.

Aan de bladeren die onder de bomen liggen is het te zien dat we al wat later in het seizoen zitten.

Ook de kruisspinnen die ik onderweg tegenkom, verraden dat de herfst in aantocht is.

Koeien aan de Ritselaarsdijk lessen hun dorst. Gras is er door de verdere normale zomer genoeg te eten.

Niet alleen bootjes op het water vandaag.

Bij het winkeltje van Zilverschoon op Cillaarshoek

2018

2023

Haventje bij Maasdam

Voor sommigen kan het niet warm genoeg zijn.

Naweeën van Sunglow

Heerlijk, even een tussenstop voor een ijsje.

Strandje Mijnsheerenland

En de zon verdween achter de mais, die ik overal tegen kwam vandaag.

Klik op het logo voor de foto’s van van deze dag