15 juli 2018 Op pad op een mooie zondagochtend in een kurkdroge zomer

 

 

 

 

Tot deze datum en ook nog wel een tijdje er na is het volop zomerweer.  Mooie temperaturen en met een wind die al weken uit het noorden waait voelt het niet te warm aan. Ideaal lijkt het, maar er valt ook zo goed als geen neerslag en dat is natuurlijk wel zorgelijk voor alle gewassen die op het land staan.
Net na vieren begint de merel te zingen. Hij heeft er duidelijk zin in en ik ook. Een mooie ochtend voor een fietstochtje door een stukje Hoeksche Waard. En ook deze dag begint zoals we eigenlijk niet anders gewend zijn: blauwe lucht en mooie zonsopgang.
Ik zie de zon opkomen vanaf een steiger aan de Binnenmaas bij het strandje van Westmaas.
Ik fiets via de Munnikenweg naar de Ritselaarsdijk. De schapen die daar aan de dijk staan hebben door de droogte weinig groen gras meer te eten. Tussen de schapen hipt een ekster rond. Af en toe springt hij op een schaap om daar wat aan de vacht te trekken. Aan de andere kant van de dijk staan koeien in een stuk wat ruiger natuurgebiedje. Daar ziet het er nog wat groener uit.
Na de Ritselaarsdijk ga ik de Zuiddijk op. Het is er prachtig; het zonlicht door de bomen, een akker vol met gouden gersthalmen, een snor die zich steeds laat horen en schitterend uitzicht naar het zuiden met koeien en het gemaal op de achtergrond.
Op Cillaarshoek is alles nog in diepe rust op dit uur van de dag. Bij het winkeltje van de fam. Zilverschoon lijkt alles steeds meer in verval iedere keer als ik er langs kom. Een aapje warmt zich lekker op achter het glas van de oude vrachtauto naast de winkel.
Het haantje van de kerktoren blinkt in de zon. Een buizerd op een lantaarnpaal blijft eindelijk eens wat langer zitten en kan zo mooi op de foto. Ik steek de Trambaan over en kom op de Oud Bonaventurasedijk uit. Hier is helaas een iep gesneuveld door de iepenziekte.
Ik zie een eindeloos lange weg, de Boendersweg, en fiets deze in.
Vrij aan het begin staat een beregeningskanon te draaien. Ze draaien overuren op het ogenblik. En ze kunnen lang niet alle gewassen van het nodige water voorzien. Vanaf deze weg regelmatig mooi uitzicht over de graanvelden met op de achtergrond de groene bomen. Het doet wat buitenlands aan. Aan het einde van de Boendersweg sta ik even te kijken hoe het hier ook alweer loopt. Een aantal jaren geleden was ik hier ook en stond toen ineens aan een mooi watertje
Dat mooie watertje is langs de Langedam en maakt deel uit van een kanoroute. Dat ga ik zeker nog een keer doen. Ik sta nog maar net op de steiger of er springt een grote vis tot twee keer toe boven het water uit. Dit watertje is ook vlak bij de HSL-lijn. Ik hoor regelmatig een trein voorbij gaan in de tijd dat ik hier ben. En ik zie dat ik ook niet alleen ben; een naaktslak komt de steiger op en verbaast zich ook over dit mooie plekje.
Via de Tweede Kruisweg kom ik uit op de Molendijk tussen Puttershoek en ‘s- Gravendeel. Ik ga nog een stukje naar rechts, kruis de HSL-lijn en ga de Ruitersdijk op.
Halverwege dit pad ligt een plas, waar altijd wel watervogels op te vinden zijn. Als ik aankom zitten er op de brugleuning een visdief en een blauwe reiger dicht naast elkaar. Dat zou een mooie foto kunnen worden. Achter een bosje sluip ik naar de brug, maar als ik eindelijk om het hoekje kijk, zijn ze allebei verdwenen. Op het Simonsdijkje hoor ik op de achtergrond ook regelmatig de snor en heb ik opnieuw mooi uitzicht over het polderlandschap. Behalve graan hier ook spruiten in net wat andere kleurvariatie. En als er dan ook nog net wat ganzen overtrekken is het plaatje compleet.
Ik kom in een stukje Puttershoek binnen dat er erg rommelig uitziet. Eerst zie ik nog steeds een berg stenen liggen van het afgebroken ‘t  Hooft van Benthuizen. Een eindje verder is zo te zien begonnen met de sloop van voormalige discotheek De Posthoorn. Heel het gebouw is vreselijk in verval geraakt. En ook de gebouwen ernaast staan leeg.
Via Weverseinde, Kuipersveer en de Buitengorzendijk kom ik op het Jack Dawson Greenpad.  Een heel mooi stukje fietspad en als ik door de bomen heen kijk zie ik hier ook schapen lopen tussen het gele gras er staat geen groen fris sprietje meer tussen.

De Hoeksche Waard liet zich wel van z’n mooiste kant zien vanmorgen.; Zonovergoten, mooie vergezichten, rijpe graanvelden en andere gewassen op het land, mooie watertjes, brede rivier en mooie fietspaden.
En nu maar hopen dat het mooie weer nog een tijdje aanhoudt, maar dan wel met zo nu een dan ook wel neerslag, anders komt het met een deel van de gewassen niet goed.
En zo mooi als de dag begon, zo mooi eindigde de dag ook met een hele mooie wolkenlucht net na zonsondergang.
Klik op het logo hiernaast om te kijken waar ik was vanmorgen.
Klik op het logo hiernaast voor alle foto’s van vanmorgen.
Een stukje van deze route deed ik b.v. ook op 14 oktober 2014 &
17 januari 2015

Zo fietsende door een zon overgoten Hoeksche Waard en ook de herinneringen die boven kwamen bij het passeren van de voormalige discotheek De Posthoorn, kwam er één liedje boven drijven.

Bij het openen van deze pagina hoor je de vogelgeluiden op het Jack Dawson Greenpad